Sağlıklı Doğum İçin İdeal Anne Yaşı

0
165

Bir kadının sağlıklı doğum yapması açısından en uygun yıllar 20-29 yaşlar arasıdır. Yirmiden önceki yaşlarda gebelik ve doğum birçok tehlikeler taşır. Anne kendisi henüz gelişmesini tamamlamamıştır. Bir bebeği içinde besleyip büyütecek yeterli birikimi yoktur. Bu nedenle böyle genç annelerde bebeğin erken doğması ya da doğumda beklenen ağırlığından daha küçük olması sık görülen bir durumdur. Ortalama gebelik süresi 40 haftadır. Genç annelerde ise gebeliğin 37 hafta ve daha erken sürede sonuçlanması sıktır. Böyle erken doğan bebekler anne karnında yeterli süreyi tamamlamamış olduklarından olgun duruma gelmemişlerdir. Karaciğer, böbrek ve daha pek çok organlar tam görev yapamaz. Kan depoları yeterince dolmamıştır. Vücut direnç sistemleri onları dünyada karşılaşacakları pek çok hastalığa karşı koruyamaz, bu nedenle böyle erken doğan bebekleri yaşatmak çok zordur, genellikle yaşamın ilk aylarında kaybedilirler. Genç bir annenin aylarca taşıyıp büyütmeye çalıştığı, umutları, hayalleri ile süslediği, sevgi ile isteyip beklediği ufacık bir can yok olup gider.

Sağlıklı doğum için annenin yaşı

Yurdumuzda yasal evlenme yaşı en erken 18 olduğu halde daha erken yaşlarda yapılan evlilikler de az değildir. Eğer böyle erken evlenmelerde anne hemen gebe kalırsa, yukarıda sözü edilen sorunlarla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Annenin yaşı ne kadar küçükse tehlike o kadar büyür. Bu nedenle erken evlenmemek ve 20 yaşından önce gebe kalmamak bir annenin sağlıklı çocuk sahibi olmak için gösterebileceği bilinçli davranışlardan biridir.

Çok genç anne kadar yaşlı annenin gebeliği de çocuğunun ve kendisinin sağlığı açısından tehlike taşır. 35 yaşından büyük hanımlar için, bir bebeğin gebelikteki tüm gereksinimlerini karşılayabilmek, onu besleyip büyütmek için yirmili yaşlardaki annelerden daha az şanslıdırlar. Yaşla birlikte bedende görülen sacların beyazlaşması, derinin kırışması gibi kaçınılmaz değişiklikler çok daha ileri yaşlarda ortaya çıktığı halde, bir bebeği besleyip büyütmeyi güçleştirebilecek vücut iç yapısındaki, dolaşım sistemindeki görünmez değişiklikler 35 yaşla birlikte belirginleşmektedir. Bu nedenle 35 yaşından sonraki gebelikler de erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riski taşırlar. Ayrıca zeka geriliği ile giden bazı kalıtsal hastalıkların görülme oranları da anne yaşı ile birlikte artar.

35 yaşından sonraki yıllar bir annenin yirmili yaşlarda doğurduğu yeterli sayıdaki çocukların bakımı ve eğitimi ile onların huzurlu, mutlu ve çağdaş değerlerle bezenmiş, nitelikli insanlar olmaları yolunda vereceği uğraşlarla geçireceği yıllar olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here