Hamilelikte Anne Babanın Sağlık Durumları

0
115

Bazı hastalıklar vardır ki anne ya da babanın her hangi birinden diğerine bulaşarak ailenin sağlık ve mutluluğunu bozabilir, hatta anne karnındaki bebeği etkileyerek onun hasta doğmasına neden olabilir. Bunların başında frengi, bel soğukluğu, toksoplazmozis gibi bulaşıcı hastalıklar gelir. Frengi ve bel soğukluğu cinsel temasla bulasan mikrobik hastalıklardır. Toksoplazmozis ise evcil hayvanlar aracılığıyla insanlara geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Frengi evlilik muayenesi sırasında yapılan bir kan testi ile kolayca ortaya çıkarılabilir.

Eğer hastalık varsa, önce tedavi edilip sonra evliliğe izin verilir. Diğerleri ise evlilik muayenelerinde araştırılmamakla birlikte gebe kalmadan önce ya da gebeliğin başlangıcında araştırılmalıdırlar.

Frengi de, toksoplazmozis de anneden gebelik sırasında karnındaki bebeğe geçebilen, onun ölümüne ya da düşük kilolu ve sakat doğmasına yol açabilen hastalıklardır. Böyle bebeklerde zekâ geriliği, körlük, doğuştan kalp hastalıkları vb. ağır özürler bulunur. Bel soğukluğu ise doğum sırasında bebek doğum kanalından geçerken ona bulaşır. Gözlerinde iltihaplanma ve tedavi edilmezse körlük yapabilir. Annenin yalnızca bu gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanmış olması değil, var olan her hangi bir hastalığı da bebeğini etkileyebilir. Annenin ve remli olması, kalp ya da böbrek hastalığı, kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı bulunması durumunda da bebek bunlardan etkilenir. Zamanından erken, gelişmemiş, zayıf olarak ya da 4 kg’dan daha ağır bir tosuncuk olarak doğabilir. Bebeği bunlardan korumak için gebe kalmadan önce hekime görünüp önceden tedavisi gereken bir hastalığın var olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer böyle bir hastalık varsa önce gerekli tedavi yapılmalı, sonra gebeliğe izin verilmelidir.

Ana babanın kan grupları da bebeğin sağlığına etkir. Her evlilikte çiftlerin kan gruplarını bilmeleri gerekir. Bir insanın kanı A, B, AB ya da O olmak üzere dört gruptan biri ile belirtilir. Ayrıca yine kanın farklı özelliklerini belirten Rh ( + ) ve Rh (—) iki belirleyici niteliği vardır. Eğer Rh (—) kan özelliğine sahip bir hanım Rh ( + ) bir erkekle evlenirse, bu ana babadan doğan çocukların Rh ( + ) kan taşımaları durumunda anne ile bebek arasında kan uyuşmazlığı ortaya çıkabilir. Bu durumda bebek ilk 24 saat içinde, hatta anne karnında sarılık olur. Tedavi edilmezse ölebilir veya ağır biçimde sakat kalabilir. Rh ( + ) bir hanımın Rh (—) bir erkekle evlenmesinde bu tehlike yoktur. Rh (—) bir anne Rh (—) bir bebek doğurduğunda da tehlike ortaya çıkmaz. Rh ( + ) bir erkekle evli Rh (—) hanımın ilk bebeklerinde genellikle bu hastalık görülmez. İkinci ve daha sonraki çocuklar giderek artan tehlike ile karşı karşıya kalırlar. Daha sonraki çocukları korumak için Rh ( + ) bir çocuk doğurduğunda anneye bir çeşit aşı sayılabilecek olan Rho-gam (Anti D gamma globulin) yapılmalıdır. Eğer gebelikler düşükle sonuçlanıyorsa, yine aynı işlem uygulanmalıdır.

Anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığı yalnızca Rh uyuşmazlığı biçiminde değildir. Kanın A, B ve O gibi grup özelliklerinde de daha başka alt gruplarda da uyuşmazlık olabilir. Böyle durumda O grubu annede uyuşmazlık riski diğerlerinden biraz daha fazladır.

Her evlilikte ana babanın kan gruplarının başlangıçta bilinmesi bu nedenle şarttır. Eğer bebek ve anne arasında uyuşmazlık gösterebilecek özellikler belirlenirse böyle annelerin gebelikleri sırasında yakından izlenmeleri, doğan bebeğe gerekirse erken tedavi yapılması onun sağlıklı yaşayabilmesinin temel şartlarıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here