Anne Sütü Yetersizse Bebek Nasıl Beslenmeli?

0
1044

Anne sütünün yetersiz olduğuna çabuk karar verilmemelidir. Anne ısrarla ve istekle emziriyor, ancak bebek doymuyor, beslenip uyuduktan sonra kısa zamanda acıkıp uyanıyorsa, yaşına uygun büyümeyi de gösteremiyorsa, sütün yetersiz olduğu düşünülebilir.

Bu durumda bazı öğünler için ek mama verilmelidir. Anne sütü ile ek besin aynı öğünde verilmemelidir.

Anne Sütü Eksikliğinde Bebek Beslenmesi

İlk üç ay içinde bebek henüz kaşıkla verilenleri yutamaz. Ağzından geri çıkarır. Bu nedenle ek besini biberonla daha kolay alır. Ama biberonla tanışan bebekler annelerini emmekte isteksiz olurlar. Bu dönemde elden geldiğince anne sütü ile beslemeye çalışmalı, çaresiz kalınırsa, ek besin verilmelidir. Bu dönemde sulandırılmış inek sütü yerine bu aylar için hazırlanmış, içeriği anne sütüne benzetilmiş ticari mamaların verilmesi daha uygundur. Bu mamaların temiz kaynatılmış biberonlarda ve kutudaki tarife uygun olarak verilmesi şarttır. Her beslenmeden önce biberon 15-20, biberon emziği 5-6 dakika kaynatılmalıdır. Biberonun deliği ne çok küçük ne de geniş olmamalıdır. Şişeyi verirken bebeğin gaz yutmamasına dikkat edilmelidir.

Anne Sütü Eksikliğinde Bebek Nasıl Beslenir

Hazır ticari mamalar verilemezse, birinci ayda bir çay bardağı süt, bir çay bardağı su ile karıştırılıp, her çay bardağı için bir tatlı kaşığı toz şeker katılarak bebeğe verilebilir. İkinci ay iki bardak süt bir bardak suyla, üçüncü ay üç bardak süt bir bardak suyla karıştırılarak ve her bardak için bir tatlı kaşığı şeker eklenerek, kilo başına 1,5-2 çay bardağı hesabıyla verilir.

4-6 AYLARDA

Anne sütü olabildiğince sürdürülmeli, eksik kaldığı yerde ek besinlerle tamamlanmalıdır. Bebek artık rahatça yutabilir, kaşıkla beslenebilir, inek sütü hiç su katılmaksızın verilebilir, yoğurt ya da pirinç unu ve sütle yapılmış mamaları rahatlıkla alabilir. Tarhana çorbası ve önce sebze, meyve suları, daha sonra da püreleri ile rahatça beslenebilir. Her yeni besin tek tek ve azar azar başlanıp arttırılmalıdır.

Anne Sütü Eksikliğinde Bebek Maması

7-8 AYLARDA

Altıncı aydan sonra anne sütü olsa bile, ek besinlerin verilmesi şarttır. Daha önce almamışsa, bu aydan itibaren ek besinlere dördüncü aydaki gibi yavaş yavaş alıştırılır. Daha önceden unlu sütlü mamalar, çorbalar ve yoğurt gibi besinler almışsa, bu aylarda yumurta sarısı, mercimek çorbası, siyah etlere sırayla başlanır. Çiğnemeye alıştırılır.

9-12 AYLARDA

Öncekilere ek olarak yumurtanın beyazı tavuk ve balık etleri de bebeğin yemeklerine eklenir. 9. aydan sonra ailenin sofrasına oturup anların yediklerinden yiyebilir. Bu aylardan sonra bebeğin büyüme hızı biraz azalır. Bu nedenle iştahının da azalacağını göz önüne almak, onu eskisi kadar yemesi için zorlamamak gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here